Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_eenzaam_ongelukkig_senior

Hoewel 50-plussers regelmatig moeite hebben met het vinden van een baan, zijn er ook bedrijven die erg gebaat zijn bij ervaren werknemers. Het uurloon mag dan wat hoger liggen dan dat van jonge werknemers, uiteindelijk betaalt zich dat ook weer terug. Dat stellen de eigenaren van een wasserij onder de rook van Haarlem. Volgens hen zijn oudere werknemers niet per definitie vaker ziek, zoals vaak gedacht wordt. Dit meldt RTL Nieuws. 

In het bedrijf werken 15 werknemers en 13 van hen zijn de 50 al gepasseerd. Toch is dat volgens Annemieke Slenders, één van de vier eigenaren, geen reden om hen te vervangen door jonger personeel. “Oudere werknemers hebben meer levens- en werkervaring.” Ook zetten zij zich volgens haar voor 200 procent in en zijn zij erg loyaal. Deze groep werknemers is dankbaar voor het werk dat ze hebben, en zullen daarom ook minder snel van de ene baan naar de andere stappen.

Van de stelling dat oudere werknemers vaker ziek zijn en meer pijntjes hebben, wil ze niets horen. “Onze ervaring is helemaal niet dat oudere werknemers vaker ziek zijn.” Daarnaast wijst ze er op dat iedereen wel eens ziek kan zijn, ongeacht leeftijd. Met de gezondheid van de 50-plussers is volgens haar dus niets mis. De eigenaresse is met haar leeftijd van 49 jaar zelfs één van de jongeren op de werkvloer.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde de werkloosheid onder 55-plussers in het afgelopen jaar. Wel waren de werklozen vaak lange tijd op zoek naar een baan. Ongeveer 70 procent spendeerde minstens 12 maanden met het vinden van een baan. Door bedrijven te wijzen op de voordelen van het aannemen van 50-plussers, zou een deel van hen veel sneller weer aan het werk kunnen. De gevreesde gezondheidsproblemen zijn volgens Slenders overschat. Waardevolle en gemotiveerde werknemers blijven zo onnodig werkloos.

Door: Redactie Nationale Zorggids