Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Minister Schippers van Volksgezondheid laat in antwoord op Kamervragen weten dat palliatieve trajecten wel degelijk vergoed worden. Er zitten geen fouten in de bekostigingssystematiek, het vraagt slechts kennis van de werking van het declaratiesysteem bij de medisch specialisten. Bovendien vergt het een extra handeling, zo schrijft Schippers in een kamerbrief.

In recente berichtgeving stond dat veel palliatieve zorg in ziekenhuizen niet vergoed wordt door gaten in de bekostiging. Veel ziekenhuizen zouden 40 tot 80 procent van de geleverde palliatieve zorg niet vergoeden. Schippers vindt dit zeer onwenselijk en vooral onnodig dat ziekenhuizen stoppen met het verlenen van palliatieve zorg, Onnodig, omdat palliatieve behandelingen wel vergoed worden, blijkt uit navraag bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De minister erkent dat er knelpunten zijn in de gehele keten. De NZa is bezig met een inventarisatie van deze knelpunten in de bekostiging van palliatieve zorg. De zorgautoriteit bekijkt gericht of de problemen waarmee patiënten, aanbieders en zorgverzekeraars te maken krijgen, verminderd kunnen worden door aanpassingen in de bekostiging. Een conclusie kan ook zijn dat de wijze van bekostiging niet veranderd hoeft te worden, maar dat de huidige regelgeving slechts verduidelijkt moet worden.

Begin 2017 rond de NZa het project af, echter komt het pas met een oplossing in 2018 omdat het een inventarisatie van meerdere sectoren omvat. Het Integraal Kankerinstituut Nederland (IKNL) heeft in maart een handreiking uitgebracht waarin de huidige structuur en regelgeving rondom de financiering van de palliatieve zorg staat uitgelegd. Zorgprofessionals en ziekenhuizen kunnen de huidige mogelijkheden op deze manier beter benutten.

Door: Redactie Nationale Zorggids