Normal_copyright_stockfreeimages_gelukkig_koppel_bejaarden_ouderen

Oudere mannen die regelmatig seks hebben, lopen een groter risico op gezondheidsproblemen dan oudere vrouwen. Mannen op leeftijd die minimaal één keer per week seksueel actief zijn, hebben twee keer zoveel kans op cardiovasculaire aandoeningen dan mannen die minder of geen seks hebben. Bij vrouwen werd helemaal geen verhoogd risico vastgesteld. Dat meldt NU.nl.

Onderzoekers van de Michigan State University verzamelden gegevens van ruim 2.000 ouderen die deelnamen aan de studie the National Social Life, Health and Aging Project. Deelnemers waren bij de start van het onderzoek in 2005 tussen de 57 en 85 jaar oud. Hen werd gevraagd om vragenlijst over hun levensstijl en gezondheid in te vullen. Deze vragenlijst kregen ze om de vijf jaar opgestuurd. De onderzoekers keken naar diverse hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde hartslag, een hoge bloeddruk en hartinfarcten.

Uit de antwoorden van deze vragenlijsten bleken oudere mannen, meer dan oudere vrouwen, een hoger risico op gezondheidsproblemen te hebben bij regelmatige seks. Het risico neemt bovendien meer toe bij mannen die genieten van seks dan bij mannen die er in mindere mate van genieten. Onderzoeker Hui Liu denkt dat dit kan liggen aan de gevoelens van stress en uitputting die mannen ervaren omdat zij op latere leeftijd meer prestatiedruk voelen. Ook ondervinden deze mannen vaker problemen met het krijgen van een erectie en orgasme.

“Artsen zouden moeten praten met hun patiënten over de risico’s van seksuele activiteit op leeftijd en mannen die regelmatig seks hebben, moeten testen op risico’s op cardiovasculair gebied”, zegt Liu. Op vrouwen heeft het juist een positief effect, want tijdens de seks komt een hormoon vrij die positieve invloed heeft op de gezondheid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids