Logo_budget_geld_bezuinigingen35

Veel zorginstellingen krijgen van het zorgkantoor te horen dat er niet genoeg budget voor de Wet langdurige zorg (Wlz) is om alle zorg te vergoeden. Brancheorganisatie Actiz krijgt van steeds meer zorgaanbieders signalen over het te krappe budget en trekt daarom aan de bel bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid. Dit meldt Actiz.

Het budgettair kader voor de Wlz is niet toereikend om alle zorg te dekken. De NZa werkt daarom aan een advies om er toch voor de zorgen dat er genoeg middelen komen voor de regeling voor langdurig zieken. Dit advies werd eind augustus verwacht, maar laat nog enige tijd op zicht wachten.

Drie van de vier grote Wlz-uitvoerders melden te kampen met aanzienlijke tekorten voor de rest van het jaar. Volgens Actiz is het dan ook tijd dat de NZa en het ministerie van Volksgezondheid spoedig meer helderheid over de kwestie geven. Het blijft voorlopig onduidelijk of zorgaanbieders cliënten kunnen opnemen en of de zorg aan hen ook vergoed zal worden vanuit de Wlz.

Door: Redactie Nationale Zorggids