Normal_vaccinatie_prik_2534

Ouderen willen dat er een speciaal Rijksvaccinatieprogramma komt, zodat zij tijdig worden ingeënt tegen longontsteking, gordelroos en kinkhoest. Uit onderzoek van Unie KBO onder duizenden 60-plussers blijkt dat driekwart van hen pleit voor bescherming van de overheid. Dat meldt de Telegraaf. 

De infectieziekten leiden vaak tot ziekenhuisopnamen of sterfte onder ouderen. Er zijn voldoende vaccins beschikbaar, maar worden nog niet aangeboden. Meer dan 80 procent van de ondervraagde ouderen vindt dat de vaccinaties in het basispakket van de zorgverzekering moeten worden opgenomen.

Unie KBO wil dat de Tweede Kamer minister Schippers van Volksgezondheid aanspoort om meer duidelijk te geven over de rol van de overheid bij vaccinatie van ouderen. Ouderen hebben behoefte aan bescherming tegen gordelroos, kinkhoest of longontsteking. “We naderen alweer de preventieve griepprik. In Frankrijk wordt die vaccinatie aan senioren gegeven samen met een vaccin tegen pneumokokken (longontsteking). Dit omdat deze ernstige longziekte dikwijls in het verlengde ligt van griep”, zegt Arno Heltzel, woordvoerder van Unie KBO. Nederland erkent dat risico volgens hem niet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids