Logo_logo-nationale-eenzaamheid-prijs

De jury van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2016 heeft drie nominaties bekendgemaakt. Alle genomineerde projecten zijn voorbeelden die eenzaamheid voorkomen of verminderen in een lokale context. Het gaat om Beauty voor de Senior in Den Haag, Join us in Veghel en OOPOEH (Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier) in Amsterdam. Dat meldt Coalitie Erbij.

Beauty voor de Senior van Aswintha Menk is een initiatief in Den Haag dat zich richt op senioren die weinig of geen sociale contacten hebben. Het gaat daarbij om ouderen die weinig naar buiten komen, ouderen in zorginstellingen en ouderen met een aandoening zoals niet aangeboren hersenletsel of dementie. Vrijwilligers bieden bij mensen thuis, in buurthuizen en zorginstellingen beauty-verwenmiddagen aan. Op die manier hebben de senioren een ontspannen en gezellige middag, meestal in groepsverband. De gemeente Den Haag heeft een eenmalige startsubsidie toegekend voor dit initiatief.

Join us in Veghel door Joli is voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar die het moeilijk vinden om sociaal contact te maken met leeftijdgenoten. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren met een vorm van autisme, jongeren die te weinig vertrouwen in zichzelf hebben, van nature gesloten zijn of een laag zelfbeeld hebben. Vrijblijvend en gratis ontmoeten zij elkaar tweewekelijks in een wijkcentrum. Onder begeleiding van pedagogen hebben ze niet alleen een gezellige avond, maar wordt gewerkt aan sociale vaardigheden, zelfvertrouwen, vrijetijdsbesteding en het wegnemen van eenzaamheidsgevoelens. De gemeente bekostigt de begeleiding en de locatie.

OOPOEH (Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier) door stichting OOPOEH in Amsterdam is een initiatief dat eenzaamheid bij ouderen voorkomt en bestrijdt door ouderen te verbinden aan een huisdier en een baasje in de buurt. Hier is vaak behoefte aan als baasjes moeten werken of een weekendje weg willen. Ouderen zijn op deze manier van betekenis voor een ander en komen via OOPOEH in contact met de gezinnen in de buurt. De stadsdelen Amsterdam Centrum, Oost en Zuid hebben financiële ondersteuning geboden.

Deelnemers aan het Nationaal Eenzaamheid Congres 2016 bepalen de uiteindelijke winnaar op donderdag 22 september 2016. De winnaar ontvangt vijfduizend euro en een kunstobject. 

Door: Redactie Nationale Zorggids