Normal_microscoop_laboratorium_medisch_onderzoek

Uit onderzoek van Stanford University blijkt dat muizen met Alzheimer zich beter voelen nadat zij bloed van jonge muizen krijgen toegediend. Herseneiwitten kwamen op een gezonder niveau, het werkgeheugen verbeterde evenals het ruimtelijk geheugen. De onderzoekers voeren momenteel een onderzoek uit met achttien menselijke Alzheimerpatiënten. Daaruit moet blijken of zij goed reageren op het bloed van jonge mensen. Dat meldt de Volkskrant. 

Het idee achter het onderzoek is dat het bloed van jonge mensen diverse eiwitten bevat dat beschadigd ouder weefsel kan herstellen. De muizen met Alzheimer, die de erfelijke vorm van de ziekte hadden waarbij het eiwit amyloïd zich ophoopt in de hersenen, kregen langdurig en voortdurend vers bloed toegediend door de bloedsomloop van de zieke met de jonge muizen te koppelen. Dit is niet mogelijk bij mensen, dus dienden de onderzoekers vervolgens bloedplasma toe bij de oude muizen. Op deze manier moet de behandeling ook voor menselijke patiënten haalbaar zijn.

Het bloed ruimde het amyloïd-eiwit zelf niet op. Jinte Middeldorp, Nederlandse postdoc betrokken bij de studie, vermoedt dat de eiwitten slechts de schade herstellen. Echter vindt hoogleraar Wiesje van Flier van het VUmc, niet betrokken bij het onderzoek, deze verklaring niet plausibel. “Juist bij deze genetische vorm van Alzheimer is dat amyloïd-eiwit de enige oorzaak. De andere oorzaak van Alzheimer-symptomen, de vorming van eiwitkluwen in de hersenen, treedt bij deze muizen niet op, en kan dus ook niet hersteld worden”, zegt Van Flier. Er is geen verklaring voor het effect, en daarom heeft de hoogleraar twijfels bij het onderzoek. Bovendien hebben de onderzoekers geen bloed gebruikt van oude muizen, waardoor ze niet hebben kunnen vaststellen dat oud bloed eventueel hetzelfde effect heeft. 

Door: Redactie Nationale Zorggids