Normal_ouderen__geheugen

Niet iedereen heeft op latere leeftijd last van geheugenproblemen. Aan een Amerikaans onderzoek deden veertig proefpersonen tussen de zestig en tachtig jaar mee. De hersengebieden die gebruikt worden om herinneringen op te slaan en op te halen, waren bij zeventien van de proefpersonen niet of nauwelijks gekrompen. Dat meldt NU.nl.

Veertig proefpersonen van 60+ en veertig proefpersonen tussen de 18 en 35 jaar werden onderworpen aan geheugentesten in combinatie met hersenscans. Daaruit bleek dat de oudere deelnemers even goed scoorden als de jongeren. Waar de hersenschors normaal gesproken krimpt naarmate de leeftijd vordert, bewijst dit onderzoek dat dit niet altijd hoeft. De hersenen van ouderen met een goede score op het geheugen toonden grote overeenkomsten met de hersenen van de jongere proefpersonen. Soms was er helemaal geen verschil te zien, zeggen de onderzoekers.

Met de uitkomsten van de studie hopen de wetenschappers uit te kunnen zoeken welk proces eraan bijdraagt dat het geheugen van sommige ouderen niet wordt aangetast. “Hopelijk vinden we aanwijzingen waarmee we de achteruitgang van het geheugen kunnen stoppen, die normaal gesproken bij ouderen optreedt”, aldus hoofdonderzoeker Feldman Barrett. 

Door: Redactie Nationale Zorggids