Normal_fd-alliade

Nadat ze intern aan de bel trok over eventuele belangenverstrengeling door de directeuren van Zorggroep Alliade, werd Alie de Jong ontslagen. Ze deed haar verhaal bij de concerncontroller en kreeg vervolgens een intimiderende brief van de directeuren waarin stond dat ze haar aansprakelijk stelden voor alle geleden schade. Kort daarop volgde een ontslagprocedure. Diverse Kamerleden willen hierover opheldering. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens expert op het gebied van klokkenluiders Evert Verhulp is De Jong een klokkenluider en moet zij ook zo worden aangemerkt. Ze had door haar melding niet ontslagen mogen worden, maar had juist bescherming moeten krijgen van de organisatie, zegt hij. Alliade heeft haar nooit als klokkenluider gezien. Kamerleden uiten hun zorgen over de gang van zaken bij de zorgorganisatie. Zo vindt Leendert de Lange van de VVD het ‘ronduit schandelijk’ hoe met De Jong is omgegaan.

VVD, D66, CDA, SP en PVV willen dat het onderzoek naar de directeuren van de zorggroep opnieuw geopend wordt door staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Duidelijk moet worden hoe de directeuren hun geld kregen en waar het zorggeld heenging. Volgens De Jong, die dertig jaar ouderenverzorgster was bij de zorggroep, zeiden de directeuren dat er geen geld was. Vorig jaar werden tweehonderd verzorgenden overtallig verklaard.

Van Rijn, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben momenteel contact met de klokkenluider en doen nader onderzoek, zo laat Van Rijn in een reactie weten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids