Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Alzheimer Nederland, PGGM, Deltaplan Dementie en het ministerie van Volksgezondheid slaan de handen ineen om onze samenleving dementievriendelijker te maken. Vandaag – Wereld Alzheimer Dag 2016 – start de campagne Samen Dementievriendelijk met de eerste televisiespot. Voor het bevorderen van een dementievriendelijke samenleving heeft staatssecretaris Martin van Rijn tot 2020 in totaal 10 miljoen euro uitgetrokken. Dit meldt Rijksoverheid.

Van Rijn: “Dementie is één van de grootste vraagstukken van onze tijd. Het aantal Nederlanders met dementie groeit heel snel. Om daar goed mee om te gaan, moeten we alles uit de kast halen. Enerzijds met medisch onderzoek. Maar zeker ook met het dementievriendelijker maken van onze samenleving. Want we gaan allemaal steeds vaker iemand tegenkomen die dementie heeft; bijvoorbeeld op straat, in de winkel of op het werk. Deze mensen en hun mantelzorgers moeten we samen zo goed mogelijk helpen.”

In de jaren 2017 tot en met 2020 trekt het kabinet 30 miljoen euro uit voor  Deltaplan Dementie. Dat is onder andere gericht op medisch onderzoek naar betere behandeling, genezing en het voorkomen van dementie.

Elke Nederlander kan terecht op www.samendementievriendelijk.nl voor meer informatie over hoe je goed kunt omgaan met iemand met dementie en mantelzorgers. In ons land leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Het aantal mensen met dementie zal, vooral als gevolg van de vergrijzing, stijgen tot naar schatting meer dan 400.000 in 2050. Van de mensen met dementie woont 70 procent thuis. Meer dan 40 procent van de mensen met dementie is alleenstaand. Voor mensen met dementie staan naast de beroepskrachten en vrijwilligers naar schatting 300.000 mantelzorgers klaar. Gemiddeld leven mensen met dementie ruim zes jaar thuis en ruim anderhalf jaar in een instelling.

Door: Redactie Nationale Zorggids