Logo_logo_vumc

Langdurige begeleiding van thuiswonende personen met dementie levert grote maatschappelijk besparingen op: 11.000 tot 16.000 euro per patiënt per jaar. Eén begeleider van 50 cliënten kan de maatschappij jaarlijks 550.000 tot 800.000 euro besparen. Ook gaat de kwaliteit van leven aanzienlijk omhoog bij gespecialiseerde begeleiding. Dit blijkt uit een studie van huisarts- en ouderengeneeskunde VUmc die gisteren is gepubliceerd in Plos One, zo meldt Vumc.

De COMPAS-studie (Collaborative dementia care for patients and caregivers study) van VUmc keek naar de effecten van langdurige begeleiding en onderscheidde daarbij twee organisatievormen die in Nederland het meest voor komen. In het zogenoemde netwerkmodel delen samenwerkende (thuiszorg)organisaties een wachtlijst, hun expertise en kunnen casemanagers advies vragen aan externe experts zoals een geriater. In sommige regio's zijn ook gespecialiseerde organisaties actief waarbij casemanagers binnen één gespecialiseerde organisatie nauw samenwerken met een expertteam.

Vergeleken met de controlegroep bleken de gemiddelde kosten van zorg lager indien personen werden begeleid vanuit zowel het netwerk (-22 procent) als een gespecialiseerde organisatie (-33 procent). De kwaliteit van leven van personen met dementie en hun naasten bleef stabieler bij begeleiding vanuit een gespecialiseerde organisatie. Personen met dementie en hun mantelzorgers zijn het beste af met een begeleider die werkt binnen een gespecialiseerde organisatie. Ze houden dan een stabielere kwaliteit van leven. In het netwerkmodel schommelt die kwaliteit veel meer.

Onderzoeker Hein van Hout: "Wijkverpleegkundige organisaties in de stad Amsterdam werken niet meer samen op dit gebied en ieder geeft er zijn eigen invulling aan. Het is daardoor momenteel volstrekt onoverzichtelijk en onduidelijk waarheen je iemand moet verwijzen voor kundig casemanagement. Alzheimer Nederland heeft de noodklok geluid maar heeft tot nu toe geen weerklank gekregen."

Door: Redactie Nationale Zorggids