Normal_geld34

Zorginstelling Laurens in Rotterdam verwacht dit jaar een verlies van 10 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag van de organisatie. Vorig jaar stond de zorgorganisatie ook zwaar in de rode cijfers toen het een verlies van 25 miljoen euro leed. Hierop volgde het ontslag van financieel bestuurder Marc Scholten. Dat meldt RTL Nieuws. 

Laurens heeft tot nu toe geen succesvol jaar. Begin 2016 kondigde de zorginstelling, wegens het verlies van het jaar ervoor, een reorganisatie aan. Ongeveer 219 banen kwamen op de de tocht te staan. Vervolgens kwam Laurens in juli op de lijst van slechtst presterende zorginstellingen te staan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde de instelling onder verscherpt toezicht en bestuursvoorzitter Ids Thepass stapte op. “Ik ben tot de conclusie gekomen dat het voor Laurens als organisatie de juiste keuze is dat ik met onmiddellijke ingang mijn functie neerleg”, zei Thepass in juli op de website van Laurens.

Het verlies van vorig jaar en het verwachte verlies van 10 miljoen verzwakken de financiële positie van Laurens. De solvabiliteit is flink gedaald. De controlerende accountant van de zorginstelling is echter niet zeker van de cijfers. De KMPG-accountant benadrukt in een verklaring onvoldoende te hebben kunnen vaststellen ‘of de gefactureerde productie inzake extramurale zorg feitelijk is geleverd’.

Eind dit jaar verlaagt ABN Amro de leningen aan de zorginstelling met 7 miljoen euro, en ING heeft de rekening courant lening tijdelijk op nul gezet. Volgens Laurens is er een externe partij (naam onbekend) die garant staat voor de periode mei 2017 tot september 2017 middels een voorwaardelijke liquiditeitsgarantie van maximaal 7 miljoen euro. 

Door: Redactie Nationale Zorggids