Normal_opa_wachten_ouderen_bejaarden

Verpleeghuizen die lid zijn van brancheorganisatie ActiZ leveren voorlopig geen kwaliteitsgegevens meer aan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ wil deze gegevens gebruiken voor een nieuwe zwarte lijst van verpleeghuizen, daar wil ActiZ niet aan meewerken. Dat meldt Skipr. 

Afgelopen zomer maakte de IGZ een eerste lijst van slechte verpleeghuizen bekend. De verpleeghuizen wisten tot dan toe niet dat kwaliteitsgegevens voor dergelijke doeleinden gebruikt zouden worden. Hoewel de verpleeghuizen snappen dat de inspectie meetbare gegevens nodig heeft om de kwaliteit van verpleeghuizen vast te stellen, kunnen ze niet toestaan dat een nieuwe zwarte lijst op deze manier wordt opgesteld.

Bernadet Naber, woordvoerder van ActiZ, denkt dat een zwarte lijst niet direct leidt tot verbetering van kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen, dat deed het afgelopen zomer ook niet. “Waar het wel toe leidde, was onrust onder de cliënten en een verslechtering van het imago van de ouderenzorg op de arbeidsmarkt”, zegt Naber. Studenten hbo-v bijvoorbeeld zijn hierdoor minder snel geïnteresseerd in werken in de ouderenzorg, denkt ze.

Vakbond FNV Zorg & Welzijn staat niet achter het standpunt van ActiZ. Door de kwaliteitsgegevens niet meer af te geven, weigeren verpleeghuizen verantwoording af te leggen voor de kwaliteit van zorg die al jaren onder druk staat. Sarah Dobbe van FNV vindt dat de inspectie de gegevens moet controleren, zodat onder andere duidelijk blijft of er voldoende personeel in de verpleeghuizen is ingezet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids