Logo_logo_erasmusmc_rotterdam

Mensen van 55 jaar en ouder die bij te snel opstaan last hebben van een plotselinge lage bloeddruk, hebben op latere leeftijd een verhoogd risico op dementie. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een relatie ontdekt tussen deze lage bloeddruk bij opstaan en dementie op langere termijn. De bekende kwaal die veel oudere mensen kennen als ‘het zwart worden voor de ogen bij te snel opstaan’ blijkt minder onschuldig dan gedacht. Dit meldt Erasmus MC.

Bijna 20 procent van de 55-plussers heeft last van een lage bloeddruk bij het opstaan, ook wel orthostatische hypotensie genoemd. Bij 75-plussers is dit zelfs één op de drie ouderen. Zo blijkt uit het langlopende bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) in Rotterdam. Ruim 6.000 deelnemers deden mee aan het bevolkingsonderzoek ERGO. De deelnemers zijn 24 jaar gevolgd. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers in deze studie was 68 jaar.

Door de zwaartekracht daalt de bloeddruk in het lichaam bij opstaan tijdelijk. Om deze daling te compenseren moet het hart sneller werken en zal de bloeddruk weer stijgen. “Het zwart worden voor de ogen en soms flauwvallen komt omdat er tijdelijk te weinig bloed naar de hersenen gaat en er dus weinig zuurstof in de hersenen is. Als dit vaak gebeurt, veroorzaakt dit schade aan de hersenen die op langere termijn het risico op dementie verhoogd”, zegt neuro-epidemioloog Arfan Ikram.

Eerste auteur en promovendus Frank Wolters: “Van de ouderen die een daling hadden van deze bloeddruk, zien we dat zij in de jaren daarna een 15 procent hoger risico hebben op allerlei vormen van dementie. Belangrijk is dat wij nu weten dat zelfs kleine schommelingen in de bloeddruk de oorzaak van dementie kunnen zijn. Daarmee is deze plotse lage bloeddruk op latere leeftijd minder onschuldig dan gedacht.”

Door: Redactie Nationale Zorggids