Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waardeert het dat ActiZ haar leden adviseert weer indicatoren aan de IGZ aan te leveren. Hiermee nemen de zorgbestuurders in de verpleegzorg toch hun verantwoordelijkheid in het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Dat is in het belang van alle bewoners, familieleden en medewerkers in de verpleegzorg. Dat meldt de IGZ.

Een groot aantal organisaties van cliënten en patiënten, zorgverleners en zorgbestuurders waaronder ActiZ werkt samen in het verbeterprogramma Waardigheid en Trots. Samen hebben zij bepaald welke gegevens (indicatoren) zij gebruiken om een beeld te geven van de kwaliteit van zorg in elke instelling. Zij hebben de IGZ verzocht deze indicatoren bij de instellingen uit te vragen, te betrekken bij het toezicht en hierover te rapporteren.

De Nederlandse samenleving verwacht openheid over kwaliteit en veiligheid in de zorg. Kabinet en parlement behandelen een nieuwe Gezondheidswet, waarin dat wettelijk wordt vastgelegd. Openheid is belangrijk voor verbetering van de kwaliteit van zorg. De inspectie is zich ervan bewust dat de verpleegzorg hiermee binnen de Nederlandse gezondheidszorg voorop loopt. Het is van belang dat alle betrokken partijen zich samen blijven inzetten, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid, en elkaar steunen als het moeilijk wordt. Dat was begin juli het geval toen een overzicht van de inspectie van verpleeghuizen waar extra toezicht op werd gehouden, helaas werd bestempeld als 'zwarte lijst'. Dat is niet de wijze waarop de inspectie naar de sector kijkt en dat is ze ook niet van plan, aldus de IGZ.

De Tweede Kamer wil in oktober een geactualiseerd overzicht van de verpleeghuizen ontvangen. De inspectie heeft de betrokken instellingen geïnformeerd over de inhoud daarvan en over de wijze van openbaarmaking. Binnenkort vinden dialoogsessies plaats voor de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Die dialoog is erg belangrijk, want de nieuwe Gezondheidswet heeft grote gevolgen voor de openbaarmaking door de inspectie. De inspectie hecht aan openheid door de zorginstellingen zelf, ten behoeve van verdere verbetering van de kwaliteit van de verpleegzorg in Nederland.

Door: Redactie Nationale Zorggids