Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verscherpt toezicht ingesteld bij de Stichting Kleinschalig Begeleid Wonen voor Ouderen (KBWO) in Helmond. Het verscherpt toezicht geldt voor een periode van zes maanden. De geleverde zorg voldoet vrijwel niet aan de normen. Daardoor ziet de inspectie een groot risico op gezondheidsschade bij de cliënten. Dat meldt IGZ.

KBWO bestaat uit drie huizen met een gemeenschappelijke tuin, waar demente ouderen wonen en zorg en begeleiding krijgen. Er is plek voor 24 mensen. De inspectie heeft KBWO bezocht in oktober vorig jaar. Toen bleek dat de zorg op een groot aantal punten niet voldeed aan de eisen. De instelling kreeg de tijd om dit te verbeteren. Bij een inspectiebezoek in september van dit jaar bleek dat de zorg nog steeds niet op orde was.

De inspectie heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de instelling zonder extra toezicht de nodige verbetermaatregelen gaat doorvoeren. KBWO moet binnen zes maanden maatregelen nemen om de zorg te verbeteren. Zo moeten de cliëntdossiers volledig en up-to-date zijn om goede zorg te kunnen garanderen voor elke cliënt. Het bewaren, toedienen en registreren van de medicatie moet volgens de regels gebeuren om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Wanneer vrijheidsbeperkende maatregelen worden toegepast, moet dat volgens de regels gebeuren. Een arts of een gedragswetenschapper moet bijvoorbeeld betrokken zijn bij het besluit om dit soort maatregelen toe te passen. Maar ook de cliënt of de vertegenwoordiger moet hier toestemming voor geven. 

De inspectie zal de komende tijd de voortgang in de gaten houden. Dat kan onder meer gebeuren door aangekondigde en onverwachte bezoeken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids