Normal_oma_ouderen_berjaarden

Het lijkt er op dat het farmaceuten eindelijk is gelukt om een preventief middel tegen Alzheimer te ontwikkelen. Men spreekt over een groep medicijnen die allemaal op dezelfde manier de vorming van het herseneiwit bèta-amyloïde tegengaat. Dit eiwit wordt als mogelijk schadelijk gezien, en kan klontvorming veroorzaken in de hersenen. Het preventieve middel verubecestat kan dit klonteren tegengaan, waardoor patiënten minder kans lopen om Alzheimer te ontwikkelen. Dit meldt NRC. 

Meerdere farmaceuten testen op dit moment middelen die de vorming van bèta-amyloïde tegengaan. Fabrikant Merck is het verste in het testen van dit preventieve middel. Inmiddels is verubecestat al getest op dieren en de eerste experimenten met mensen hebben plaatsgevonden. Hieruit is gebleken dat het middel geen ernstige bijwerkingen kent en het de vorming van het herseneiwit bèta-amyloïde tegengaat. Onderzoekers van Merck doen echter nog geen uitspraken over geheugenfuncties en het gedrag van Alzheimer-patiënten.

Het duurt nog even voordat verdere onderzoeksresultaten naar buiten komen. Het kan jaren duren voordat iemand voldoende bèta-amyloïde heeft opgebouwd en Alzheimer geconstateerd wordt.  Daarom is het noodzakelijk dat iemand het middel langere tijd slikt voordat resultaten te zien zijn. De resultaten van Merck worden eind volgend jaar verwacht. Andere farmaceuten die aan een vergelijkbaar middel werken hebben nog minstens tot 2020 nodig om de beslissende fase-III-studies af te ronden. Als de middelen op de markt komen, kunnen zij preventief gebruikt worden zoals nu al gebeurt met bloeddruk- en cholesterolverlagers die beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Door: Redactie Nationale Zorggids