Normal_bejaarde_zorg_thuiszorg_eenzaam_oudere

Niet alleen in verpleeghuizen van Careyn worden bewoners beperkt in hun toiletgebruik. Volgens FNV Zorg & Welzijn en Patiëntenfederatie Nederland zijn er meerdere verpleeghuizen in onder andere Zuid-Holland en Brabant waar personeel bewoners maar een paar keer per dag naar het toilet kan helpen. Vooral wegens tijdgebrek, bevestigt een verpleegster. Dit melden Algemeen Dagblad en RTL Nieuws.

Een verpleegster van een Haags verpleeghuis vertelt over de keuzes die het personeel moet maken. “Als een bewoonster elk uur naar de wc moet, ook al is het maar een kort plasje, moet ik daarin schrappen. Van bovenaf hoor ik: sorry, mevrouw krijgt anders te veel zorguren”, vertelt de medewerkster. Vaak wordt het personeel er toe gezet hun bewoners een luier om te doen, ook bij mensen die nog niet incontinent zijn. Personeel mag bewoners ‘s nachts niet meer wakker maken om naar het toilet te gaan. Daardoor worden ze 's ochtends wakker in een natte luier en gaan ze bijvoorbeeld overdag minder drinken.

Verzorgers en verpleegkundigen van verpleeghuizen van Careyn hebben inmiddels ontzet gereageerd. Ze hebben het gevoel als lui te worden neergezet, terwijl de problemen in de verpleeghuizen elders vandaan komen. Wel spreken zij van belemmeringen als het gaat om toiletbezoeken. Zo vertelt een zorgassistent over het verpleeghuis waar zij werkt met dementerende ouderen. Hoewel er geen sprake is van een plascontract, staan in sommige zorgplannen van bewoners wel vaste wc-tijden. Volgens haar komt dat doordat dementerende ouderen vaak (soms om de vijf minuten) denken dat ze naar het toilet moeten, omdat ze vergeten dat ze net zijn geweest.

Careyn-verpleeghuisbewoner Coen van Baalen is tevens gekwetst. De ophef rondom de plasafspraken ziet hij als een aanval op zijn verpleegkundigen. Hij en zijn vrouw hebben nog nooit van plasafspraken gehoord. Dit onderschrijft de leiding van Careyn. Bestuursvoorzitter Harry Luik spreekt van een misverstand. Ernstig dementerende bejaarden hebben soms in hun zorgplan afspraken staan over toiletbezoeken, puur omdat zij soms vergeten dat ze naar het toilet zijn geweest.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft inmiddels contact gehad met de raad van bestuur van Careyn, die hem heeft laten weten dat bewoners vrij zijn om naar het toilet te gaan wanneer zij dat willen. Van Rijn heeft geëist dat dit daadwerkelijk wordt gerealiseerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids