Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Zorgmijders die mogelijk in aanmerking komen voor hulp of ondersteuning vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) staan bij de meeste gemeenten niet geregistreerd. Hierdoor krijgen gemeenten niet of nauwelijks inzicht in het aantal mensen dat niet de juiste zorg ontvangt door de te hoge eigen bijdragen voor Wmo-voorzieningen. Dit blijkt uit onderzoek van ZorgmarktAdvies in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, meldt Binnenlands Bestuur.

Vooral zorgmijders met een modaal inkomen vinden de eigen bijdragen voor Wmo-voorzieningen onredelijk hoog, evenals Wmo-gebruikers met een inkomen net boven de 130 procent van het sociaal minimum. Onderzoekers van ZorgmarktAdvies onderzochten tien gemeenten en ondervroegen daarbij medewerkers van gemeenten en 90 cliënten, waaronder 29 zorgmijders.

“Een belangrijk deel van de zorgmijders redt zich en weet (soms met behulp van de gemeente) een goedkopere en soms zelf betere oplossing te realiseren. Enkele zorgmijders geven aan zich nog net staande te kunnen houden, maar wel in een kwetsbare situatie verkeren”, zo concluderen de onderzoekers. Met name grotere gemeenten, zoals Amsterdam, Dordrecht en Eindhoven, proberen zorgbehoevenden het financieel zo gemakkelijk mogelijk te maken door bijvoorbeeld andere instrumenten aan te bieden, de totale eigen bijdrage te maximeren of door de eigen bijdrage voor bepaalde ondersteuningen op nul te zetten. Gemeenten kunnen vooraf echter vaak niet aan hun cliënt vertellen hoe hoog de eigen bijdrage zal zijn.

Het is zaak dat gemeenten de onoverzichtelijkheid rondom zorgmijders snel oplossen, vindt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Zo zouden gemeenten meer rekening moeten houden met de financiële situatie van kwetsbare mensen en moeten ze samen met hen een oplossing zoeken. Van Rijn wil dat gemeenten daarbij meer aandacht besteden aan registratie en nazorg van iemand die zich gedwongen voelt zorg te mijden.  

Door: Redactie Nationale Zorggids