Normal_38679270_l

Ouderen van 50 jaar en ouder lopen de deur niet plat bij de huisarts. Dat en meer blijkt uit een onderzoek in opdracht van Startpagina.nl onder duizend deelnemers van 50 jaar en ouder uit het Nationale 50-pluspanel. De ondervraagde senioren raadplegen bij fysieke klachten vooral familie en partner of het internet . Op internet vindt 27 procent van de senioren een bevredigend antwoord. Een kleine minderheid gaat met fysieke klachten naar de huisarts, 20 procent wacht rustig af totdat de klachten overgaan. Dat meldt Startpagina.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vijftigplussers redelijk honkvast zijn als het hun zorgverzekeraar aangaat. Van de ouderen zegt 61 procent resoluut het komende seizoen bij de huidige zorgverzekeraar te blijven, terwijl slechts 2 procent er zeker van is dat de huidige aanbieder niet de beste of voordeligste is voor komend jaar. “Juist op hogere leeftijd loont het om per jaar de voorwaarden te vergelijken en waar mogelijk over te stappen. Op latere leeftijd zijn er meer fysieke klachten en beperkingen, die door de verschillende zorgverzekeraars anders worden vergoed. Bovendien zijn de normen en vergoedingen elk jaar doorgaans aan veranderingen onderhevig”, zegt Leon Dekker, manager marketing & analyse van Startpagina.nl.

Bijna drie op de tien verzekerden oriënteert zich op de markt van zorgverzekeraars. Het overgrote deel hiervan zoekt online. Bijna de helft van de respondenten doet hierbij gedegen onderzoek op de sites van de zorgverzekeraars zelf, terwijl een kleine minderheid hiervoor vergelijkingssites gebruikt. Het belangrijkste selectiecriterium bij deze zoektocht is of de te verwachte zorg voor het komende jaar wordt gedekt. Opvallend genoeg is de prijs voor slechts 20 procent van de vijftigplussers de belangrijkste graadmeter.

Slechts 12% van de ondervraagde ouderen kiest voor een vrijwillig eigen risico. Uit het onderzoek blijkt tevens dat er een verband bestaat tussen opleidingsniveau en de hoogte van het risico. De grootste groep laagopgeleiden kiest voor gemiddeld 385 euro aan verwacht vrijwillig eigen risico, terwijl hoger opgeleiden een iets hoger eigen risico accepteren (500 euro).

Door: Redactie Nationale Zorggids