Normal_tweede_kamer

Zorg ervoor dat kwetsbare ouderen voldoende medische hulpmiddelen krijgen, vraagt Krol (50PLUS). Ook minister Schippers (Volksgezondheid) vindt dat dit goed geregeld moet worden. Dat meldt de Tweede Kamer

Incontinentieluiers, stoma's en katheters. Ouderen krijgen vaak niet de medische hulpmiddelen die ze nodig hebben, zo meldt dagblad BN De Stem. Zorgverzekeraars besteden de levering van hulpmiddelen uit aan gespecialiseerde bedrijven. Die leveren regelmatig te weinig.

Dat ouderen onvoldoende medische hulpmiddelen krijgen, is niet alleen ongemakkelijk en ongewenst maar ook ongezond, vindt Krol. De minister is het met hem eens dat de levering niet afhankelijk mag zijn van de assertiviteit van verzekerden.

Schippers vindt dat het te lang duurt voordat zorgverzekeraars en leveranciers de problemen met medische hulpmiddelen hebben opgelost. Daarom heeft zij het Kwaliteitsinstituut gevraagd om een nieuwe richtlijn op te stellen. Die zal naar verwachting in februari 2017 ingaan. "Maar wat doet de minister vandaag?", vraagt Krol. Schippers zegt dat schrijnende voorbeelden altijd bij de inspectie gemeld kunnen worden.