Normal_homo_gay

Acht Amsterdamse ouderen kunnen sinds vandaag intrek nemen in een lhbt-woning. Zorgaanbieder Amsta, in samenwerking met thuiszorganisatie Gay Care, opent in een verpleeghuis een nieuwe afdeling voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (lhbt) op leeftijd. Hier kunnen ouderen hun leven leiden zonder enige uitleg over hun vroegere leven te hoeven geven. Dat meldt het Parool.

Diverse verpleeghuizen hadden al een Roze Loper, maar een woonplek voor lhbt-ouderen was er nog niet. Acht bewoners met verschillende zorgvragen kunnen hun intrek nemen op de afdeling. Medewerkers van het zogenoemde Rozeneiland hebben een connectie met de lhbt-gemeenschap, waardoor het voor de bewoners gemakkelijker wordt om te praten over wensen, behoeften en het verleden.

Gay Care zal invulling geven aan de nieuwe woning voor de lhbt-ouderen. “Er zijn mensen die op latere leeftijd in het verpleeghuis weer terug de kast in gaan, omdat de omgeving er niet altijd mee overweg kan. Soms worden ze gediscrimineerd of uitgesloten, iets wat te maken kan hebben met onwetendheid of onervarenheid”, zegt directeur Zorg Wilbert Wienema van Gay Care. De nieuwe afdeling legt de nadruk op het vinden van aansluiting met anderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids