Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_bejaarden_cursus_computer_computeren

Uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO blijkt dat ouderen er weinig aan doen om de zorgpremie te drukken. Verzekerden op leeftijd pakken de mogelijkheden om de kosten van de zorgverzekering te verlagen niet aan. Dat meldt ANBO.

Hoewel er enkele mogelijkheden zijn om te besparen om de premie van de zorgverzekering, maken ouderen hier nauwelijks gebruik van. Zo zouden ze voor alleen een basisverzekering kunnen kiezen, het verhogen van het vrijwillig eigen risico of ze zouden de tandartskosten zelf kunnen betalen. Deze opties zorgen ervoor dat de maandpremie enkele tientallen euro’s goedkoper wordt.

ANBO-directeur Liane den Haan snapt dat senioren niet zo snel gebruik maken van de mogelijkheden. “Want veel senioren weten op voorhand al dat ze zorgkosten hebben. Wie gezond is én geen kosten verwacht kan overwegen dit risico te nemen. Maar anders zijn deze opties zeker niet aan te raden”, zegt Den Haan.

43 procent van de zevenduizend ondervraagden heeft een collectieve zorgverzekering. Enkele ouderen betalen de zorgpremie jaarlijks in één keer, waardoor ze een paar procent korting krijgen. Ook dat scheelt op jaarbasis tientallen euro’s. Overstappen echter doen senioren niet zo snel, ook niet om geldredenen. Als ze toch een overstap overwegen, moet het voordeel minstens 50 euro per jaar zijn. Maar Den Haan denkt dat ouderen dan alsnog niet snel overstappen. “De meesten zitten al 10 tot 15 jaar bij hun zorgverzekeraar. Mensen zijn vooral bang om hun dekking kwijt te raken”, aldus Den Haan. Ze vrezen bijvoorbeeld dat bepaalde medicijnen dan niet meer vergoed worden.

Als zorgverzekeraars willen dat ouderen naar hen overstappen, moeten zij hen beter voorlichten over de pakketmogelijkheden en de vergoedingen. De ANBO-directeur raadt het ouderen aan om kritisch naar hun huidige zorgverzekering te kijken. 

ANBO hield een zorgpeiling onder bijna zevenduizend ouderen, waarvan 33 procent tussen de 66 en 70 jaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids