Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Ziekenhuisgroep Zuyderland was afgelopen donderdag genoodzaakt vijf geplande operaties af te zeggen, omdat het ziekenhuis geen bedden meer vrij had. De bedden worden bezet gehouden door ouderen die eigenlijk naar een verpleeghuis moeten. Vanaf vandaag kunnen de twee ziekenhuizen weer opereren. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn de Zuyderlandziekenhuizen niet de enige ziekenhuizen die kampen met overbelasting. De doorstroming van oudere patiënten naar verpleeghuizen is een landelijk probleem. Dat melden de Telegraaf en RTL Nieuws. 

De NVZ ziet op landelijk niveau overbelasting bij ziekenhuizen. Maar nieuw is het niet. “Daarover hebben wij ook al diverse keren onze zorgen geuit”, zegt een woordvoerder van de vereniging. Vooral ziekenhuizen gelegen in sterk vergrijzende gebieden lijken te kampen met volle bedden en een slechte doorstroming naar verpleeghuizen.

Enkele weken geleden trok de NVZ al aan de bel over het toegenomen aantal oudere patiënten dat onnodig terechtkomt op de spoedeisende hulp (SEH). Het gaat veelal om ouderen die naar het ziekenhuis komen omdat het thuis niet meer gaat, terwijl er niet echt sprake is van een spoedeisende hulpvraag. De SEH vervult hierdoor vaak de rol van noodopvang. Heel veilig is het ziekenhuis echter niet voor ouderen. Ze lopen daar een groter risico op een infectie en hebben bovendien meer kans om te vallen, zo blijkt uit onderzoek.

Door: Redactie Nationale Zorggids