Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Patiëntenfederatie Nederland wil dat er een masterplan komt voor kwetsbare ouderen die nu nog te vaak onnodig in het ziekenhuis belanden. Dit gebeurt omdat er geen andere opvang is. Daar wil de overkoepelende patiëntenorganisatie iets aan doen en roept betrokkenen op tot samenwerking. Dat meldt de Patiëntenfederatie. 

De oproep komt voort uit het nieuws van vorige week waarin twee Limburgse ziekenhuizen bekendmaakten een tijdelijke operatiestop te moeten instellen wegens overvolle bedden en een uitbraak van het noro-virus. Maar ook omdat ouderen die eigenlijk naar een verpleeghuis moeten, de bedden bezet hielden. De doorstroming van oudere patiënten naar verpleeghuizen blijkt een landelijk probleem.

“Dat is te gek voor woorden. Mensen willen vaak helemaal niet naar een verpleeghuis. Er moet opvang komen voor mensen die te goed zijn voor het ziekenhuis, maar nog niet alleen naar huis kunnen”, zegt Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland. Ze roept huisartsen, zorgverzekeraars, wijkverpleegkundigen, gemeenten en ziekenhuizen op om samen met de patiëntenfederatie het probleem aan te pakken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids