Normal_geld3442

Enkele gemeenten verstrekken sinds kort een zogenoemde blijverslening. Dat is een lening voor ouderen die langer zelfstandig in hun eigen huis willen of moeten blijven wonen. Met het geld kunnen ze hun woning aan hun zorgbehoeften aanpassen. De eerste blijversleningen zijn inmiddels verstrekt. Dat meldt NOS.

Met de blijverslening kunnen ouderen die langer thuis willen blijven wonen bijvoorbeeld drempels in huis weg laten halen of een traplist laten plaatsen. Ouderen die in aanmerking willen komen voor zo’n blijverslening moeten dat via hun gemeente regelen. De gemeenten stellen vast wie een lening krijgt en hoeveel. Het beheer van het geld is in handen van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Elf gemeenten voeren de nieuwe regeling inmiddels al uit, waaronder in Hoogeveen, Nieuwegein, Delfzijl en Veenendaal. Ongeveer honderd staan er voor open. Ouderenorganisatie ANBO denkt dat een dergelijke blijverslening hard nodig is voor ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten blijven wonen. “Er zijn heel weinig alternatieven. Grote banken verstrekken geen lening als het inkomen laag is. Als iemand alleen leeft van de AOW dan mag de hypotheek niet worden verstrekt”, zegt een woordvoerder van de ANBO.