Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bejaarde_gezond_appel

Het eetgedrag van ouderen hangt samen met hun opleidings- en inkomensniveau, zo stelt onderzoekster van het VU Medisch Centrum Coosje Dijkstra. In haar promotieonderzoek bleek dat ouderen met een hogere sociaaleconomische status gezonder aten dan hun leeftijdsgenoten met een lager opleidings- en inkomensniveau. Dit meldt Nu.nl.

Ouderen met een lagere sociaaleconomische status denken bijvoorbeeld onterecht dat zij voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Dit was echter niet het geval. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat zij het minder belangrijk vinden om gezond te eten met als doel om ziektes te voorkomen.

Het eetgedrag van ouderen met een lagere positie zou onder meer beïnvloed kunnen worden door de hoge prijs van vis en het feit dat zij fruit niet lekker vinden. Echter is meer onderzoek nodig om de onderliggende oorzaken van de verschillen in kaart te brengen. Het onderzoek van Dijkstra kan bijdragen aan het verkleinen van de verschillen in eetgedrag tussen beide groepen. Daar zou de gezondheid van de doelgroep mee verbeterd kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids