Normal_ouderenzorg345

Door gebrek aan tijd en geld krijgen ouderen en (verstandelijk) beperkten in zorginstellingen en mensen die worden ondersteund door thuiszorg steeds minder persoonlijke aandacht en begeleiding. Deze mensen kunnen daarom wel een extraatje gebruiken. Geef om Zorg is een nieuw platform voor vrijwilligers, zorgprofessionals en alle andere mensen die de zorg in Nederland een warm hart toedragen. Bijdragen kan door geld te doneren, jezelf als vrijwilliger op te geven of door zelf een project te starten. Dit meldt 1%Club.

Geef om Zorg is een initiatief van de Deense hulpmiddelenfabrikant Abena Healthcare en van ‘do good crowdfunding’ platform 1%Club. Maar het platform is eigenlijk van iedereen, benadrukt initiatiefnemer Rob Basjes (directeur van Abena Nederland). “Alleen samen kunnen we de zorg een stukje leuker maken. Iedereen in Nederland kan daaraan bijdragen. Door als vrijwilliger mee te helpen aan een project of een klein geldbedrag te storten.”

In 2008 begon 1%Club met een eigen crowdfundingplatform en zorgde er op die manier voor dat honderden mooie projecten in binnen- en buitenland konden worden gerealiseerd. “Via 1%Club willen we zoveel mogelijk mensen in staat stellen een sociale impact te maken op hun omgeving. Ouderen en mensen met een beperking hebben het vaak zwaar en verdienen volgens ons weleens een extraatje”, zegt directeur Bart Lacroix.

Op dit moment staan er vijf projecten online op het platform. Van een bijzonder kunstproject voor cliënten met het syndroom van Korsakov tot een optreden van Willeke Alberti in een woonzorgcentrum in Oude Wetering. Het zijn zowel projecten voor ouderen als voor mensen met een beperking. Om de kans op succes van de projecten te vergroten, krijgen de initiatieven ondersteuning van het team Geef om Zorg. Zij nemen de plannen door en laten weten wat er eventueel nog beter kan.

Door: Redactie Nationale Zorggids