Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

FNV presenteert een zwartboek over de thuiszorg in de gemeente Groningen. In dit boek staan ervaringen van cliënten die zijn verzameld door het FNV-zorgactiepunt in Groningen. Door het Groningse beleid zijn veel cliënten gekort op het aantal uur thuiszorg dat ze krijgen, met alle gevolgen van dien. Dit meldt FNV.

FNV-bestuurder Maureen van der Pligt wil dat de gemeente Groningen het thuiszorgbeleid gaat aanpassen en maatwerk gaat leveren: “Het zwartboek geeft een beeld van de cliënten die onterecht zijn gekort op hun uren. De gemeente Groningen is onzorgvuldig te werk gegaan en moet het beleid gaan aanpassen. De wethouder kan wel naar zijn eigen onderzoek wijzen dat mensen tevreden zijn over hun thuiszorg, maar het FNV-actiepunt en de eerste 50 claims bewijzen het tegendeel.”

De FNV is vorige maand een zorgactiepunt in Groningen gestart en heeft voor cliënten een nieuw keukentafelgesprek aangevraagd. De FNV was bij deze gesprekken aanwezig om de cliënten te ondersteunen. Met succes, de gesprekken hebben bij alle cliënten meer thuiszorguren opgeleverd, oplopend tot wel 4 uur extra per week.

De FNV zet zich al langer in voor goede thuiszorg. Niet alleen het thuiszorgbeleid van de gemeente Groningen voldoet niet aan de wet en uitspraken van de rechter. Uit onderzoek van de FNV blijkt dat ruim drie kwart van de gemeenten zich niet aan de wet houdt. De FNV heeft onlangs een Wmo-checklist ontwikkeld om het beleid van een gemeente te toetsen. Met deze Wmo-checklist kunnen wethouders en gemeenteraadsleden hun eigen beleid binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) tegen het licht houden. Maar het maakt het voor anderen, zoals thuiszorgmedewerkers, cliënten en lokale FNV-afdelingen, ook mogelijk om het beleid in hun gemeente te toetsen.

Door: Redactie Nationale Zorggids