Normal_papier_werk_check

Door een motie van Tweede Kamerleden Manon Fokke (PvdA) en Hayke Veldman (VVD) blijft er voorlopig toezicht op de decentralisatie in Nederland. Voorheen deed de Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD) dat, maar deze werd dit najaar ontbonden. De Tweede Kamer heeft nu verzocht om een derde, onafhankelijke partij in te schakelen om verslag uit te brengen over de vorderingen in het sociale domein. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

De transformatie in het sociale domein is al enige tijd bezig. Met de decentralisatie van jeugdzorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en werk en inkomen zijn een aantal problemen naar voren gekomen. Deze werden de afgelopen twee jaar in kritische rapporten aan de kaak gesteld door de TSD. Echter vindt de Tweede Kamer het wenselijk om ook nu de ontwikkelingen van decentralisatie te blijven volgen.

De functie van de onafhankelijke partij is vergelijkbaar met die van het TSD. De partij houdt als het ware een vinger aan de pols. De bevindingen worden vervolgens bij zowel de gemeente als het kabinet gerapporteerd. Ook de Tweede Kamer krijgt toegang tot deze documenten. De TSD werd door het kabinet opgezet voor een korte periode van twee jaar. Nu die periode is afgelopen en de commissie is opgeheven, bleef er toch vraag naar een objectieve partij die toezicht houdt. De motie die hiervoor pleitte werd unaniem aangenomen door de leden van de Tweede Kamer.

Door: Redactie Nationale Zorggids