Normal_file_auto

Mensen hebben een grotere kans op dementie als ze aan een drukke weg wonen. Dit blijkt uit Canadees onderzoek onder 6,6 miljoen mensen, waarvan 2,2 miljoen ouderen tussen de 55 en 85 jaar. Eerdere kleinere onderzoeken lieten al dezelfde resultaten zien. Daarop borduurde dit nieuwe onderzoek voort. Bij de start van het onderzoek in 2001 had niemand nog dementie. Aan het einde van het onderzoek in 2012 hadden ruim 240.000 mensen een vorm van dementie. Dat meldt NOS.

Waarom een drukke weg zo’n grote risicofactor is voor dementie is niet bekend. De onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met de grote hoeveelheid uitlaatgassen. “Maar het kan ook aan andere factoren liggen, bijvoorbeeld de sociaal-economische status van een persoon. Mensen die bij drukke wegen wonen, hebben vaak een lagere sociaal-economische status met een ongezonde leefstijl”, zegt Arfan Ikram, neuro-epidemioloog bij het Erasmus MC.

Hoe dichter iemand bij de weg woont, hoe groter het risico op dementie. Zo hebben mensen die binnen 50 meter van een drukke weg wonen 7 procent meer kans op dementie, tussen de 50 en 100 meter vergroot de kans op dementie met 4 procent en bij een afstand van 100 tot 200 meter gaat het om verhoogd risico van 2 procent. Mensen die op 300 meter afstand over verder wonen is de extra kans op dementie nihil. 

Canada is het eerste land dat een dergelijk grootschalig onderzoek heeft uitgevoerd. Om de daadwerkelijke gevolgen van het wonen aan een drukke weg vast te stellen, moeten ook andere landen hetzelfde onderzoek uitvoeren. Bovendien weten de onderzoekers niet aan hoeveel fijnstoffen de deelnemers tijdens de onderzoeksjaren zijn blootgesteld. Om een direct verband tussen dementie en uitlaatgassen te leggen, zou daarover meer informatie beschikbaar moeten komen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids