Normal_studenten_kamer

Ongeveer tien zorginstellingen in Nederland hebben studenten in hun verpleeghuizen wonen om het leven van de oudere bewoners gemakkelijker te maken. Deze studenten zijn er vooral om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Dat meldt NOS.

Humanitas begon er in 2012 al mee: het aanbieden van gratis woonruimtes aan studenten met als voorwaarde dat zij het leven van de oudere medebewoners veraangenamen. Op één locatie in Deventer wonen inmiddels zes studenten. Sommige van hen hebben een goede relatie met de ouderen om zich heen. “Wat we aan elkaar hebben? Vriendschap. We gaan heel leuk met elkaar om”, zegt één van de bewoners.

Organisaties die psychiatrische patiënten of statushouders huisvesten zijn sinds kort ook begonnen met het huisvesten van studenten. Binnenkort gaan studenten in Utrecht samenwonen met vluchtelingen. Het idee van Humanitas-directeur Gea Sijpkes krijgt ook internationale aandacht. Zo komt een Amerikaans onderzoeker binnenkort op bezoek om Sijpkes uitwerking te bekijken. Tevens schrijft Sijpkes samen met een Britse hoogleraar een handleiding voor andere landen, zodat ook zij deze vorm van samenwonen kunnen introduceren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids