Normal_ouderen_wandelstok_handen

Het volgende kabinet zou meer aandacht moeten hebben voor de zorg voor ouderen, dat stelt initiatiefnemer van het Nationaal Plan Eelco Damen. Veel verpleeghuizen zijn verouderd en er moet flink geïnvesteerd worden om de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het Nationaal Plan heeft raakvlakken met het manifest van Hugo Borst, waarin ook gestreefd wordt naar betere ouderenzorg. Dit meldt Skipr.

“Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw organiseren we de ouderenzorg volgens een model dat wel steeds is aangepast, maar al jaren hartstikke achterhaald is”, zegt Damen, die naast initiatiefnemer tevens bestuursvoorzitter van de Amsterdamse zorgverlener Cordaan is. Hoewel hij bepaalde ontwikkelingen zoals de verplichte éénpersoonskamers als iets goeds ziet, zorgde dat wel voor een personeelstekort. De bezuinigingen zitten daarmee de beoogde verbeteringen in de ouderenzorg in de weg.

Met het verouderde systeem van zorg is het volgens Damen dan ook niet gek dat de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) veel zorginstellingen slecht heeft beoordeeld en op de ‘zwarte lijst’ zette die het afgelopen jaar verscheen. Door nog steeds het oude model te meten, zegt men volgens Eelco Damen dat de zorg beter moet, zoals het vroeger was. “Maar ‘zoals het vroeger was’, dat willen we helemaal niet meer. Dat moet ook de IGZ erkennen.”

In het Nationaal Plan streeft Damen niet voor de gehele afschaffing van het oude model, maar voor extra budget om ook daar de beste mogelijke zorg te verlenen. Daarnaast zou er meer ingezet moeten worden op kleinschalige zorg. De Tweede Kamer zal daarin een belangrijke rol kunnen spelen, omdat die transitie geld kost. De plannen van het Nationaal Plan worden voorgelegd aan het nieuwe kabinet.

Door: Redactie Nationale Zorggids