Normal_amsterdam

De dood van twee vrouwen tijdens de grote stroomstoring gisteren, wordt onderzocht door gemeente Amsterdam. In totaal zaten 360.000 huishoudens in de stad en omgeving zonder stroom, waardoor inwoners moeite hadden met het bereiken van de meldkamer. Er kwamen zoveel telefoontjes binnen, dat niet alle bellers te woord konden worden gestaan. In negen gevallen ging het om de meldkamer van de ambulance. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het onderzoek gaat om twee afzonderlijke gevallen. Zo gaat het om een vrouw van 83 die overleed in de nacht van maandag op dinsdag. Haar zoon probeerde tevergeefs 112 te bellen, maar het was niet mogelijk om de meldkamer te bereiken. Daarop besloot hij de huisartsenpost te bellen, die direct een huisarts naar de vrouw stuurde. Zij was al overleden op het moment dat de arts arriveerde. Een andere vrouw overleed doordat haar zuurstofvoorziening door de stroomstoring vermoedelijk uitviel.

Gemeente Amsterdam heeft contact gezocht met de nabestaanden van de twee vrouwen. Er wordt een onderzoek ingesteld door de gemeente, het Openbaar Ministerie, lokale veiligheidspartijen en netbeheerders Tennet en Alliander. Er wordt gekeken naar de stroomstoring en in hoeverre deze verband houdt met het overlijden van de twee vrouwen.

Door: Redactie Nationale Zorggids