Normal_fnv_logo

De FNV is geschokt over het hoge aantal hulpbehoevende mensen die door het beleid te weinig thuiszorg krijgen. Uit onderzoek dat het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) gisteren publiceerde, blijkt dat ruim een miljoen mensen in 2015 te weinig zorg kregen. Ongeveer 670.000 mensen kregen te weinig uren en 400.000 mensen kregen helemaal geen thuiszorg, terwijl ze dit wel nodig hebben. Volgens FNV komt dit door fout thuiszorgbeleid van de gemeenten, zo meldt de vakbond.

FNV-bestuurder Zorg & Welzijn Maureen van der Pligt: "Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor meer zorgtaken, maar kregen daar van het kabinet gelijk ook een flinke bezuinigingsopdracht bij. Dat betekent voor veel mensen minder of helemaal geen thuiszorg meer, wat schrijnende situaties oplevert en onnodig verlies van banen van thuiszorgmedewerkers."

In veel gemeenten werd er geschrapt in het aantal uren thuiszorg zonder onderzoek naar de individuele omstandigheden. "Het beleid van veel gemeenten had niks te maken met het beloofde maatwerk, maar alles met de bezuinigingen. Dan is het niet raar dat er nu een miljoen mensen zijn die te weinig zorg krijgen," aldus Van der Pligt.

Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2015 heeft een recordaantal ouderen en hulpbehoevenden met succes bezwaar gemaakt tegen het korten op hun thuiszorguren. De FNV helpt ouderen in verschillende gemeenten met het maken van bezwaar. In de gemeente Groningen heeft de FNV afgelopen weken tientallen ouderen geholpen met het terug claimen van hun uren thuiszorg. Alle cliënten die met hulp van de FNV bezwaar hebben gemaakt bij de gemeente Groningen, hebben allemaal meer uren thuiszorg gekregen.

De FNV heeft in september vorig jaar het thuiszorgbeleid van alle gemeenten juridisch getoetst. Er werd gekeken of het beleid van een gemeente voldeed aan de Wmo en jurisprudentie. Gemeenten gingen de fout in door de huishoudelijke verzorging in zijn geheel af te schaffen of alle cliënten terug te zetten naar een vast aantal uur per week. Dankzij acties van thuiszorgmedewerkers en de FNV hebben al meerdere gemeenten hun beleid aangepast. 

Door: Redactie Nationale Zorggids