Normal_bejaarde_zorg_thuiszorg_eenzaam_oudere

Een aantal ontevreden leden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) hebben een beleidsvisie geschreven waarbij de arts bij euthanasie geen beslissende rol meer speelt. Dit nieuwe beleid, ‘Vrijheid van Sterven’, stelt dat mensen die ernstig en uitzichtloos leiden, met een levenseindepil hun eigen dood kunnen regisseren. De ontevreden leden willen bovendien dat het huidige bestuur aftreedt. Dit meldt NRC. 

Het alternatieve beleid lijkt veel op het initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66. Ook heeft het veel overeenkomsten met de Kamerbrief die minister Schippers van Volksgezondheid vorig jaar aan de Tweede Kamer schreef. Hierin wordt gepleit voor een zelfgekozen dood, waarbij geen tussenkomst van een arts noodzakelijk is. Middels een stervenshulpbegeleider kan dan bijvoorbeeld een levenseindepil worden verstrekt. De beslissende rol van de arts is daarmee verminderd. Iemand is hierdoor niet langer afhankelijk van een arts die wel en niet toestemming geeft voor een vrijwilliger levenseinde.

Inmiddels heeft de NVVE de alternatieve beleidsvisie overgenomen en steunt het daarmee ook het wetsvoorstel van D66. Echter vinden de ontevreden leden de ommezwaai van het bestuur ongeloofwaardig. Daarom hopen de opstellers van de beleidsvisie, Wouter Beekman en Hans van Dam, dat het bestuur op de ledenvergadering in maart alsnog opstapt.

Door: Redactie Nationale Zorggids