Normal_huishoudelijke_hulp_thuiszorg_schoonmaken

FNV Zorg & Welzijn trekt het onderzoek van de gemeente Groningen naar de tevredenheid van cliënten in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in twijfel en roept de wethouder op zijn thuiszorgbeleid aan te passen. Dat meldt FNV.

Op verzoek van de vakbond heeft dr. Wendy Koolhaas van de Rijksuniversiteit Groningen kritisch gekeken naar de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van dit tevredenheidsonderzoek. Wethouder Schroor van de gemeente Groningen probeert met het onderzoek de schijn op te houden dat er niets mis is met het thuiszorgbeleid. Koolhaas zegt hierover: ‘De resultaten zijn te positief verwoord, zonder kanttekeningen of ruimte voor verbeteringen.’

Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn zegt over de bevindingen van Koolhaas: ‘De afgelopen weken hebben we tientallen Groningse cliënten geholpen met bezwaar maken tegen het korten op hun thuiszorguren. Alle cliënten die wij geholpen hebben, kregen er daardoor meer uren thuiszorg bij. Ondertussen probeert de wethouder met zijn eigen rapport de schijn op te houden dat er niets mis is met zijn beleid. Maar een onderzoeker van de universiteit trekt de resultaten van dat onderzoek nu in twijfel. De wethouder moet stoppen met zich verschuilen achter zijn onderzoek. De praktijk wijst ook duidelijk anders uit. Hij moet zijn thuiszorgbeleid aanpassen.’

Uit het onderzoek van wethouder Schroor blijkt dat de gemeente op tal van punten tekortschiet. Zo heeft maar 62 procent van de respondenten een keukentafelgesprek gehad, terwijl dit voor iedereen verplicht is. Slechts 20 procent is bekend met een cliëntondersteuner, wat voor de gemeente toch reden moet zijn voor bezorgdheid.

Dr. Koolhaas stelt in haar beoordeling van het onderzoek van de gemeente tal van vragen over methode, respons en inhoud. Zo is de uiteindelijke respons een stuk lager dan vooraf verwacht, wat gevolgen kan hebben voor de representativiteit van het onderzoek. Ook komt naar voren dat ruim de helft van de respondenten hulp heeft gehad bij het invullen van de vragenlijst. Het is niet duidelijk wie er geholpen heeft. Tenslotte vindt Koolhaas het opmerkelijk dat het onderzoek is uitgevoerd door het eigen onderzoeksbureau van de gemeente Groningen.

Door: Redactie Nationale Zorggids