Normal_opa_wachten_ouderen_bejaarden

GroenLinks wil dat het volgende kabinet 1,7 miljard investeert in de ouderenzorg. Met dat geld kan er extra personeel worden aangenomen, zodat er een bezettingsnorm voor verpleeghuizen kan komen. Op iedere tien mensen in een verpleegtehuis moeten er minstens twee medewerkers aanwezig zijn, vindt de partij. Voor ouderen die zware zorg nodig hebben moeten er twee medewerkers op acht ouderen komen. Dat meldt GroenLinks. 

De afgelopen tijd heeft het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers voor betere verpleeghuiszorg veel steun gekregen. Daarin bepleiten zij een bezettingsnorm voor verpleeghuizen. GroenLinks is bereid veel geld uit te trekken om voor elkaar te krijgen dat zo’n norm er echt komt.
 
GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver: “Te veel politici praten over ouderen alsof ze een kostenpost zijn. Dat zijn ze niet. Als we het hebben over ‘de ouderen’ gaat het over onze ouders en grootouders. Zij hebben voor ons gezorgd toen we klein waren. Nu is het aan ons om ervoor te zorgen dat zij de zorg krijgen die ze nodig hebben. We moeten de solidariteit terugbrengen in de zorg.”
 
De afgelopen vier jaar zijn er 60.000 banen in de zorg verdwenen. GroenLinks wil dat er de komende kabinetsperiode minimaal 100.000 banen bijkomen. Daarom hoopt Klaver dat er de komende jaren niet bezuinigd wordt op ouderenzorg, maar dat er juist extra geld komt.
 
GroenLinks betaalt het plan door maatregelen te nemen in de ziekenhuiszorg, waardoor de groei van de zorgkosten wordt afgeremd. Medisch specialisten gaan in loondienst, verspilling en overbehandeling worden teruggedrongen en er worden maatregelen genomen om de prijzen van medicijnen te beperken. Zo verdwijnt er minder geld in de zakken van farmaceutische bedrijven. Die maatregelen brengen een miljard euro op. Door hoofdlijnenakkoorden te sluiten met ziekenhuizen kan nogmaals 1 miljard euro worden bespaard.

Door: Redactie Nationale Zorggids