Normal_ouderen_wandelstok_handen

Hulpbehoevende ouderen die in een instelling zitten, zijn sinds 2013 verplicht een eigen bijdrage af te staan. De hoogte daarvan is afhankelijk van hun inkomsten en vermogen. Een Kamermeerderheid heeft nu voor afschaffing van deze heffing gestemd. De D66, VVD, SP en PVV vinden het een onrechtvaardige situatie. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De eigen bijdrage van ouderen in een instelling loopt soms op tot meer dan 2.300 euro per maand. Ouderen die als zelfstandige jarenlang hebben gespaard, raken heel snel hun vermogen kwijt. Wie een vermogen heeft van 100.000 euro is na tien jaar tijd de helft daarvan kwijt (bij een bankrente van 2 procent).

“Ouderen die hun hele leven spaarzaam zijn geweest, krijgen nu een boete voor hun kiezen. Terwijl je deze senioren juist moet belonen, zijn zij nu gemiddeld 235 euro per maand meer kwijt dan de buurman die la zijn geld levenslang heeft verbrast”, zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Sinds de regeling in 2013 is ingevoerd, is er een constante stroom van klachten, ook bij ouderenorganisatie ANBO. Hoewel de organisatie blij zou zijn als de regeling werd afgeschaft, vindt ANBO dat ouderen met een hoog inkomen dan ook gecompenseerd moeten worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids