Normal_mark_rutte____8120

De oppositie in de Tweede Kamer reageerde gisteren afkeurend tegen het plan van de VVD om 2 miljard euro beschikbaar te stellen voor de verpleeghuiszorg. De partijen zien het als een verkiezingsstunt om nu opeens extra geld te geven aan een sector die zware bezuinigingen heeft gekend onder het kabinet van VVD’er Mark Rutte. Dit meldt NU.nl.

Premier Rutte maakte het plan afgelopen dinsdag bekend in het Algemeen Dagblad. ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, reageerde al terughoudend op het plan voor extra geld voor de verpleeghuiszorg. Nu zeggen onder andere GroenLinks, PVV en SP ook niet te geloven in de oprechtheid van het voorstel. Volgens PVV’er Fleur Agema is het alleen campagnemateriaal. Zij noemt het plan “achterbaks”.

Staatssecretaris Van Rijn zei in de Tweede Kamer vooral blij te zijn met de wil om meer geld beschikbaar te stellen, ongeacht welke partij het voorstel doet. “Het gaat niet om het moment van de bekering, maar om de bekering. Dat lijkt me een goede zaak.” Niet iedereen was het daar mee eens. Een aantal Kamerleden verlieten de ruimte voor de officiële beëindiging van de bijeenkomst.

Het huidige kabinet heeft al eens 100 miljoen euro uitgetrokken voor de verbetering van de ouderenzorg. De 2 miljard euro die de VVD nu wil uitgeven, is hetzelfde bedrag als in het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers staat. Alle partijen in de Tweede Kamer stemden eind vorig jaar al in met het voorstel van de PVV om Van Rijn alle punten uit dat manifest te laten volgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids