Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Steeds meer ouderen hebben acute zorg nodig. Vorig jaar belandden er 116.000 meer 65-plussers op de spoedeisende hulp (SEH) dan in 2015. In Amsterdam nam het aantal ouderen op de SEH toe met 5.800, zo blijkt uit onderzoek van bureau Fluent Healthcare Amsterdam, die op landelijk en regionaal niveau onderzoek deed naar de spoedzorg. Dat meldt het Parool.

Onderzoeker Geert de Kousemaeker van Fluent ziet een verband tussen de veranderende ouderenzorg en de drukte op de SEH-afdelingen in Nederland. Doordat ouderen steeds langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen, neemt het aantal ongelukjes in en rondom het huis toe.

Bovendien kampen ouderen met meerdere problemen die niet allemaal zichtbaar zijn. Een bijkomende reden voor het toenemende aantal ouderen op de SEH is het vinden van een plek voor herstel. Er is voor ouderen geen plek in een verpleeghuis of andere locatie om te revalideren, waardoor ze genoodzaakt zijn om langer in het ziekenhuis te verblijven.

De druk op de spoedeisende hulp neemt overal in Nederland toe. Het aantal SEH-afdelingen zal vermoedelijk de komende jaren verder afnemen. Door overmatige drukte op de resterende SEH’s, hebben enkele ziekenhuizen vorig jaar een patiëntenstop moeten inlassen. Lees meer over de problemen in de spoedzorg in het interview van de Nationale Zorggids met SEH-arts Menno Gaakeer. 

Door: Redactie Nationale Zorggids