Normal_herfst_bospad_euthanasie

Een ruime meerderheid is ervoor om mensen die hun leven als voltooid beschouwen niet in de kou te laten staan maar professionele, medische hulp te bieden. Dat blijkt uit onderzoek dat de NVVE in het kader van de Week van de Euthanasie door onderzoeksbureau Motivaction heeft laten uitvoeren, zo meldt de NVVE.

Voorstanders van het wetsvoorstel vinden dat mensen die hun leven als voltooid ervaren, recht hebben op zelfbeschikking. Het gaat er voor hen vooral om wat deze mensen zelf willen en niet hoe anderen daar tegenaan kijken. Zonder deze wet worden mensen met een voltooid leven in hun optiek gedwongen om verder te leven in omstandigheden waarin zij niet willen verkeren. Ook vinden voorstanders dat mensen die hun leven als voltooid ervaren op een waardige manier uit het leven moeten kunnen stappen. 

Tegenstanders van het wetsvoorstel zijn niet van mening dat mensen bij een voltooid leven een einde aan het leven mogen maken. In hun optiek wordt met het invoeren van de wet het de mensen te gemakkelijk gemaakt om het eigen leven te beëindigen. Ook zijn zij bang voor sociale dwang. Het invoeren van de wet betekent voor hen dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het verbeteren van het leven van de persoon die zijn leven als voltooid ervaart. Een deel ziet de keuze voor het beëindigen van het leven als een egoïstische daad. 

Voor de uitvoering van de hulp bij zelfdoding wijst 64 procent van de Nederlanders een arts aan. Een levenseindebegeleider wordt door ruim een kwart geschikt bevonden. 20 procent van de Nederlanders vindt dat directe familieleden de hulp bij zelfdoding mogen uitvoeren.

Het doorvoeren van een leeftijdsgrens is een lastige discussie. Een groot deel van de Nederlanders vindt dat mensen op elke leeftijd het leven als voltooid kunnen ervaren. Ditzelfde aandeel vindt dat er geen sprake moet zijn van een leeftijdsgrens. 15 procent is wel voor een leeftijdsgrens, de gemiddelde leeftijd die men in gedachten heeft is 76,1 jaar. Ruim een vierde van de Nederlanders kan echter niet aangeven of de wet voltooid leven een bepaalde leeftijdsgrens moet hanteren voor medische hulp bij zelfdoding.

Door: Redactie Nationale Zorggids