Normal_infuus_ziekenhuis_vloeistof

Artsen behandelen zieke allochtonen ouderen anders dan autochtone ouderen. Dat vindt DENK-lijsttrekker Kuzu. Het probleem is volgens hem vooral de taalachterstand die de allochtone ouderen hebben. Dat meldt RTL Nieuws.

“Ik heb van een aantal artsen, medisch specialisten, gehoord dat ze signalen krijgen en zelf hebben meegemaakt dat bij ouderen die een allochtone achtergrond hebben, de stekker er eerder wordt uitgehaald dan bij autochtone ouderen”, zegt Kuzu in een livestream op Facebook. Omdat allochtone ouderen de Nederlandse taal niet (altijd) volledig beheersen, ontstaan er onduidelijkheden in het ziekenhuis. Een arts die vraagt om met de ogen te knipperen en daarop geen reactie krijgt, kan verregaande gevolgen hebben, aldus Kuzu.

DENK wil hiervan werk maken door meer tolken in te zetten en minister Schippers van Volksgezondheid hierover vragen te stellen.

Artsenfederatie KNMG vindt dat Kuzu ‘kant noch waal raakt’. “De suggestie past duidelijk in de verkiezingscampagne. De gedane bewering herkennen wij zeker niet. Als DENK met een deugdelijke onderbouwing komt, gaan we hier serieus naar kijken”, laat KNMG-voorzitter René Héman weten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids