Normal_edith_schippers_vws

In navolging van artsenfederatie KNMG laten ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), minister Schippers van Volksgezondheid en imam Hassan Bakir weten verbaasd te zijn over de uitspraken van DENK-lijsttrekker Kuzu. Schippers vindt dat hij met zijn uitspraken onnodig angst zaait. Dat melden RTL Nieuws, Skipr en NOS.

Kuzu wekt volgens Schippers het idee dat artsen niet te vertrouwen zijn. Bovendien worden allochtone patiënten zo onnodig bang gemaakt voor de zorg. Indien dergelijke misstanden bestaan, roept de minister patiënten of familieleden op om zich te melden bij de IGZ.

De inspectie laat tevens weten verbaasd te zijn over de uitspraken van de DENK-leider. IGZ heeft geen signalen hierover ontvangen en heeft ook geen lopende onderzoeken naar dergelijke situaties lopen. “Wij nodigen de heer Kuzu van harte uit om zich met voorbeelden bij ons te melden”, zegt een IGZ-woordvoerder.

Geestelijk verzorger en imam Hassan Bakir erkent dat oudere allochtonen communicatieproblemen ervaren met artsen, maar heeft nog nooit gehoord van de door Kuzu geschetste situatie. Bakir is vaak in het ziekenhuis om de familie van een ernstig zieke patiënt bij te staan. Hij ziet dat artsen altijd hun uiterste best doen, ongeacht religie of achtergrond. De communicatieproblemen ontstaan met name door de culturele verschillen. “Sommige moslims snappen het verschil tussen ‘een behandeling beëindigen’ en euthanasie niet. Daarbij komt dat Nederland bekend staat als vrij land. Dat zorgt voor vooroordelen: bijvoorbeeld dat er te makkelijk wordt omgegaan met de dood”, legt Bakir uit.

Inmiddels heeft Kuzu zijn uitspraken enigszins genuanceerd. Hij wilde alle artsen niet over één kam scheren. Zijn intentie was enkel om de signalen die hij krijgt bekend te maken. Deze signalen heeft hij van een paar patiënten ontvangen en zegt hij bevestigd te hebben gekregen van specialisten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids