Normal_edith_schippers_3__2_

Minister Schippers van Volksgezondheid schenkt de geldprijs die zij met de Paul van Eerde-Award won aan Stichting Levenseindekliniek. De minister ontving het geld voor haar inzet om de status van de schriftelijke wilsverklaring te verhelderen. Daar was een geldprijs van 5.000 euro aan verbonden, dat zij zelf verdubbelde. Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Het geld dat verbonden is aan de Paul van Eerde-Award, schenkt Schippers aan de Levenseindekliniek. Ze heeft bovendien het bedrag verdubbeld naar 10.000 euro. Directeur Pleiter van de Levenseindekliniek werd door de minister verzocht om het geld te gebruiken om de kennis over euthanasie bij dementie te vergroten.

Op 16 februari ontving Schippers de Paul van Eerde-Award, vernoemd naar de man met dementie die in 2006 koos om zelf zijn leven te beëindigen. De prijs werd uitgereikt tijdens de Week van de Euthanasie. Het is nog altijd moeilijk om euthanasie te laten uitvoeren als iemand dement is. Ook als er een schriftelijke wilsverklaring is opgesteld, weigeren de meeste artsen aan het verzoek te voldoen als de patiënt die wens niet mondeling kan bevestigen.

De inzet van de minister is dan ook belangrijk voor mensen die euthanasie overwegen als zij uitzichtloos lijden. Door het opstellen van de handreiking over de waarde van een schriftelijke wilsverklaring, hopen Schippers en artsenfederatie KNMG professionals te ondersteunen en onduidelijkheid weg te nemen. “Dan moet het helder zijn dat je, als je zorgvuldig handelt, niet ook nog eens het risico loopt om vervolgd te worden. Daarom hebben wij de handreiking gemaakt.”

Door: Redactie Nationale Zorggids