Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Ongeveer 80 procent van de mensen die een hun als leven voltooid beschouwen, zien af van zelfeuthanasie na een gesprek met een consulent. Dit geldt zelfs voor mensen die alle benodigde middelen al hebben aangeschaft, zo zeggen de consulenten van De Einder en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), die vorig jaar zeshonderd mannen en vrouwen spraken over zelfdoding. Dat meldt de Volkskrant.

Stichting De Einder maakt zelfeuthanasie bespreekbaar en ondersteunt mensen die hun leven als voltooid beschouwen. Volgens de stichting gaat één op de vijf uiteindelijk door met zijn of haar plannen. Een grote meerderheid die op gesprek komt bij De Einder, besluit door te gaan met leven. Volgens de NVVE helpt een gesprek met een consulent, omdat mensen met een doodswens vaak niemand hebben om daarover te praten.

Ook Bregje Onwuteaka-Philipsen, hoogleraar levenseinde-onderzoek aan het VUmc, ziet dat mensen na een gesprek vaak een stap terug doen. “Voor de meesten is zelfeuthanasie een back-upplan; zekerheid over de mogelijkheid is genoeg”, zegt ze. Dat ziet ook de NVVE. Het is al voldoende om de middelen in huis te hebben, controle over een zelfgekozen levenseinde lijkt leidend.

Door: Redactie Nationale Zorggids