Normal_minister_ronal_plasterk

Bijna-bestuursvoorzitter Gerard Marinus van Vivantes heeft een afkoopsom ontvangen van 65.000 euro, ondanks dat hij geen dag in dienst is geweest bij de organisatie. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken betreurt het dat het zorggeld op deze manier wordt verspild. Dat meldt Skipr.

Ondanks de ongelukkige uitkomst, is de regeling van Vivantes wel correct uitgevoerd, zegt Plasterk. Er was namelijk een arbeidscontract getekend. “Een afkoopsom van 65.000 euro voor een bestuurder die nooit gewerkt heeft, verhoudt zich slecht tot het uitgangspunt dat zuinig moet worden omgegaan met publiek geld”, zegt de minister.

Echter staat de Wet Normering Topinkomens (WNT) het organisatie toe om dergelijke ontslagvergoedingen van maximaal 75.000 euro aan te bieden. In dit geval kan de afkoopsom gezien worden als schadevergoeding. Plasterk is niet van plan om de WNT te aan te passen. Hoewel hij de situatie onwenselijk noemt, vindt hij dat er bij Vivantes vooral sprake was van een onnauwkeurige sollicitatieprocedure. 

Door: Redactie Nationale Zorggids