Logo_logo_hzh_nieuw

Het Erasmus MC is van plan om van het Rotterdamse Havenziekenhuis een polikliniek te maken. Hiervoor kijkt het naar een fusie met het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Zo’n 120 huisartsen in de regio vrezen dat ouderen hierdoor in de problemen komen. Als seniorvriendelijke Havenziekenhuis verdwijnt, verliezen ouderen hun houvast, denken de huisartsen. Dat meldt Algemeen Dagblad.

“Het Havenziekenhuis is seniorvriendelijk. Ouderen raken vaak ontregeld als ze worden opgenomen en dan is het fijn dat ze in een vertrouwde omgeving zijn die daar oog voor heeft”, aldus huisarts Hilde van Meer. Ook de contacten die de huisartsen nu hebben met de medisch specialisten in het ziekenhuis zullen dan verdwijnen. Het Havenziekenhuis is een wijkziekenhuis die ouderen opvangt uit de wijken Crooswijk, het Oude Noorden en Kralingen.

Het Erasmus MC en zorgverzekeraar Zilveren Kruis willen tevens het aantal bedden in het Havenziekenhuis afbouwen. De protesterende huisartsen zijn van mening dat er andere oplossingen zijn om de financiële problemen van het Havenziekenhuis op te lossen. Daarom willen zij hierover een gesprek aangaan met de wethouder Zorg en de zorgverzekeraar. Waar Zilveren Kruis een overschot aan ziekenhuisbedden ziet, zien huisartsen dat anders, vooral tijdens de wintermaanden zitten de bedden overvol. 

Van Meer vindt de plannen van het Erasmus en de zorgverzekeraar bovendien niet stroken met de wens van de overheid om ouderen langer thuis te laten wonen. “Ouderen moeten langer thuis wonen, wij moeten wijkgerichter werken en dan wordt het wijkziekenhuis weggehaald. Dit gaat niet werken”, zegt Van Meer. 

Door: Redactie Nationale Zorggids