Logo_logo_zorggroep_meander

Vorig jaar kwamen drie cliënten van revalidatiecentrum Veenkade, onderdeel van Zorggroep Meander, in het Groningse Veendam te overlijden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de zorggroep gevraagd de drie sterfgevallen te onderzoeken. Dat meldt Skipr.

Al eerder klaagden de nabestaanden van de overleden clienten bij de Zorggroep over nalatigheid. Een 85-jarige man overleed na mishandeling door een medebewoner op de afdeling voor demente ouderen en een 28-jarige vrouw kwam te overlijden nadat zij werd overgeplaatst van het UMCG naar het revalidatiecentrum.

Meander onderzoekt de drie sterfgevallen zelf, onder leiding van een externe deskundige. Eén onderzoek is inmiddels afgerond en ingeleverd bij de inspectie. Volgens het rapport van Meander ging er bij de overdracht van de 28-jarige vrouw van het ziekenhuis naar Veenkade één en ander mis. Veenkade zou niet over alle informatie beschikt hebben en de zorg voor de vrouw was daardoor niet toereikend.

Eind 2016 werd een 85-jarige bewoner van het centrum ernstig mishandeld door een medebewoner. Hij belandde in het ziekenhuis, maar overleefde het voorval niet. In januari kwam hij te overlijden. De bewoner deelde een kamer met een man die ontoerekeningsvatbaar was, aldus de familie van het slachtoffer. Hij werd aangevallen met de ijzeren steunen van een rolstoel. 

Als de IGZ het nodig acht, stelt het zelf een nader onderzoek in naar de drie overleden cliënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids