Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Wie in de omgeving van Eindhoven een beroep doet op thuiszorg, kan zo maar eens op de wachtlijst komen te staan. De thuiszorgorganisaties kunnen de grote vraag niet langer aan en zijn genoodzaakt om mensen in sommige stadsdelen op een wachtlijst te zetten voordat zorg geleverd kan worden. De thuiszorgaanbieders in Eindhoven hebben allemaal vele tientallen mensen op de wachtlijst staan. Dit meldt Eindhovens Dagblad.

De problemen in de thuiszorg werden enige tijd geleden al voorspeld door Marc Veldhoven, voormalig voorzitter van de raad van toezicht van thuiszorgorganisatie Zuidzorg. Door reorganisaties moest de zorgaanbieder verpleegkundigen laten afvloeien, die nu hard nodig zijn. In de regio is een groot tekort aan personeel, waardoor soms zelfs zzp’ers uit de Randstad moeten worden ingezet voor de inwoners van Eindhoven.

“Het aantal mensen dat gebruikmaakt van thuiszorg neemt flink toe”, zegt directeur Nina Vos van zorg thuis bij Zuidzorg. “We kunnen het niet bijbenen.” Sinds de Wet langdurige zorg (Wlz) in 2015 in werking trad, zijn steeds meer verpleeghuizen gesloten en moeten ouderen langer thuis blijven wonen. Daardoor zijn er steeds meer mensen die wijkverpleging nodig hebben, terwijl daar niet voldoende personeel voor is. Alleen ouderen met een complexe zorgvraag komen in aanmerking voor een plek in een verpleeghuis.

Het aantal 80-plussers in Nederland ligt nu op 700.000 en dat aantal verdubbelt in de komende tien jaar. In heel Nederland dreigt daarom een tekort aan opgeleid personeel, dat volgens brancheorganisatie ActiZ nu al een probleem wordt in de Randstad en het Gooi. Ook zou de branche kampen met een imago waar het alleen draait om steunkousen aan doen en billen vegen. Door campagnes moeten studenten verpleegkunde worden aangemoedigd om in de verpleeghuiszorg te gaan werken.

Door: Redactie Nationale Zorggids